måndag 6 augusti 2012

Såg vid såg jag såg...

 Gissa var jag har varit? Ledtrådar: hav, sågverk, historia och öar.
Rätt svar: Norrbyskär, ett utflyktsmål mellan Umeå och Ö-vik. Man tar färjan från fastlandet, det tar cirka 10 minuter och sedan går man iland och hamnar mitt i norra Sveriges historia. Här fanns Europas största sågverk och ett helt eget samhälle byggdes upp.
 Utsikten från färjan är väldigt vacker när man ser Norrbyskär närma sig!
Det finns ett museum där man kan lära sig allt om öns historia, om sågverkets människor och om allt som fanns på den tiden. Det byggdes upp ett sk. mönstersamhälle där det fanns bl.a. skola, sjukvård, affär och fotbollsklubb. Man kan promenera runt på ön men man kan också åka ett litet tåg som kör runt och har en guide som berättar. Vår guide var mycket bra på att berätta!
I muséet har man byggt en modell av hur det såg ut på den tiden när sågverket var i full gång. Man kan följa timrets väg från flottning till sågat virke. Det fanns elektricitet här innan ens Umeå hade det! Man hade lok som drog vagnar på räls och man transporterade bort det brandfarliga sågspånet med hjälp av en linbana.

Arbetarna bodde i bostäder som fanns på flera ställen. En del var byggda i trä och en del i tegel. Numera är alla bostadshus privata och på sommaren används de som sommarhus.
Detta är skolan med lärarbostaden. Det fanns även gymnastiksal i ett särskilt hus och en liten kyrka.
Förvaltaren bodde förstås i det vackraste huset som numera är värdshus. Man kan tänka sig att det är många som gått vägen upp till huset med mössan i hand för att prata eller fråga om något...
När man sitter på värdshusets veranda och äter sin goda lunch, kan man njuta av denna vackra utsikt.
Norrbyskär är värt ett besök! Mycket intressant historia och eftersom jag läst alla böckerna av Vibeke Olsson om Bricken på Svartvik, så känns det som om jag fått lite mer kunskap och känsla för hur det kunde vara att leva i den miljön. Läs böckerna om Bricken och res till Norrbyskär, det är ett bra sommartips!

4 kommentarer:

 1. Tänkte direkt på "Bricken på Svartvik", när jag såg ditt inlägg idag. Låter väldigt spännande som utflyktsmål. Antar att det är något som passar de flesta åldrar och som blir både "nytta och nöje". En bra guide är alltid lika värdefullt! Fint väder också!!!

  SvaraRadera
 2. Det ser ju jättehärligt ut!

  SvaraRadera
 3. Under vilken tid fungerade detta sågverk/samhälle?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1892 till 1952 enligt deras hemsida. Det tog ju några år innan allt var uppbyggt och det flyttade in arbetare allt eftersom.

   Radera