lördag 7 juli 2012

Lästips! Lästips!

Här kommer en bunt med lästips!
Om du vill läsa en engelsk deckare kan du välja Mörk jord av Belina Bauer. En spännande berättelse om 12-åriga Steven som vill att hans familj ska bli en vanlig familj, istället för att fortfarande sörja morbror Billy som blev offer för en seriemördare för arton år sedan. Steven gräver därför varje dag på Exmoorheden för att hitta Billys grav och få ett slut på väntan och sorg. Men när han till sist skriver brev till den förmodade mördaren för att få hjälp att hitta graven, så startar han en händelsekedja med mycket farliga konsekvenser. Väldigt engelsk miljö- och personskildring av författaren, som debuterar med denna deckare.

En annan deckare, som utspelas i Sverige, är Mordet på Ragnhildsholmen av Mats Ahlstedt. Det är en bok som ingår i en serie om länskriminalen i Göteborg. Här handlar det bl.a. om finska krigsbarn, narkotikasmuggling och knepiga relationer mellan föräldrar och barn.

Om du istället vill ha en bok som gör att du tror att livet kan förändras, även om allt ser hopplöst ut, då ska du läsa Brustna hjärtans café av Lolly Winston. Det är en roman om Sophie som plötsligt blivit änka och vars liv faller samman. "Hur kan jag vara änka? Änkor har ju hornbågade glasögon och stickade koftor som luktar malmedel. De har papperstunn hud och heter Gladys eller Midge och träffar sina väninnor, som också är änkor, en gång i veckan och spelar kort. Jag är bara trettiosex år. Jag hade precis vant mig vid att vara gift." Det låter kanske som en mycket sorglig historia, men det är en berättelse som med humor och känsla går igenom sorgens olika steg. Tillsammans med nya vänner upptäcker Sophie att hon kan göra mycket som hon aldrig tidigare hade trott.

En ungdomsbok som även kan läsas av vuxna är Du kanske inte vet det, men döden spelar inte handboll av Linda Belanner och Fredrik Persson. Mattias är bara 14 år men har blivit utsedd att vara medhjälpare till Döden. Det innebär att han ska "hämta" de som står i tur att dö. Döden heter egentligen Göran och är en sliskig typ i sammetskavaj, vräkig bil och som tycker att Mattias inte sköter sitt jobb som han ska. Han är alldeles för känslig och låter de utvalda få en tidsfrist till. Och när dessutom kärleken kommer in i Mattias liv blir det ännu svårare. Det finns en annan bok där döden är berättaren, Boktjuven av Markus Zusak. Den utspelar sig i Tyskland 1939 och handlar om Liesel som plockar upp en bok och därmed sätter igång en lång, spännande historia, där döden men också böcker och ord är huvudpersoner. Den sistnämnda boken är enligt mig en intressantare bok, men båda är läsvärda.

Till sist ett vardagsdrama: Ingen riktig mamma av Karin Flygare. Lena är socialsekreterare och arbetar bl.a. med tvångsomhändertagade av barn. Nu väntar hon sitt eget första barn. Hon är orolig, men tror att hela livet ska bli perfekt när barnet väl är fött. Hon har en dålig relation till både sin mamma och till sin man, där han är väldigt kontrollerande och svartsjuk. Lena kan inte förstå hur föräldrar kan missköta sitt liv så mycket att de förlorar rätten till sina egna barn. I romanen får man följa hur det går för henne när barnet väl är fött och när barnet blivit tonåring. Vem är en bra mamma? Varför går det bra för en del men inte för andra?

Ja, där fick ni några tips att läsa! Hoppas att någon passade...

Mörk jord         Mordet på Ragnhildsholmen   Brustna hjärtans café / 
Ingen riktig mamma 

 Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll Boktjuven
 Bilder från Adlibris

2 kommentarer:

  1. Oj, du har väl inte läst alla dessa böcker. Nu blev det lite jobbigt.....;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte jobbigt, det var spännande, kul och lite tragiskt ibland! ;-)

      Radera