tisdag 3 juli 2012

Hem, ljuva hem eller...?

I romanen Huset du älskade av Tatiana de Rosnay, befinner man sig i Paris på 1800-talet. Delar av staden skövlas för att nya vägar ska dras fram och för att kejsaren och hans stab tänker bygga en ny, modern stad. Invånarna tvingas flytta från de hem som de i vissa fall har bott i under flera generationer. Rose har lovat sin avlidne man att aldrig lämna familjens hus och därför bestämmer hon sig för att försöka rädda det. Hon skriver brev till sin man där hon berättar om kampen, samtidigt som hon ser tillbaka på sitt liv och berättar om deras liv tillsammans. Hon har också en hemlighet som hon aldrig har avslöjat men som hon nu tänker berätta om i brevet.
Det är lite svårt att förstå hur man kan bli så besatt av ett hus. Rose skulle kunna gå vidare i livet, hon är bara kring 60 år, och hon har en dotter som vill att hon ska komma och bo nära dem. Men hon är så trogen sitt löfte att hon inte kan tänka sig något annat än att kämpa. Naturligtvis så kan jag känna att den dagen jag inte kan bo kvar här, pga ålder eller sjukdom, så kommer det att bli smärtsamt att flytta. Det finns så många minnen i varje kvadratcentimeter i ett hus där man bott länge. Men Rose kämpar en hopplös kamp!
Om man liksom jag älskar Paris, så är det intressant att läsa om en period som jag inte visste så mycket om. Författaren har även i romanen Sarahs nyckel berättat okända delar av Frankrikes historia. Boken får 3 burkar.

Huset du älskade
Bild från Adlibris.

2 kommentarer:

  1. "Bara" 3 burkar? Den som verkar vara så populääääär...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Populär var då?

      Radera