lördag 20 augusti 2011

Skära för sten



Skära för sten av Abraham Verghese
Etiopien på 1950-talet. Tvillingpojkarna Marion och Shiva föds under dramatiska omständigheter på missionssjukhuset i Addis Abeba. De blir föräldralösa och står varandra mycket nära, trots att de samtidigt är väldigt olika. Romanen berättar deras historia, deras föräldrars historia och i viss mån även Etiopiens historia. En stor berättelse om kärlek, även om föräldrakärlek, svek och förlåtelse. Det är lite ”Flyga drake-känsla” över boken och den skulle kunna bli en fantastisk film. Båda pojkarna vill bli läkare men inte inom samma område. Boken borde läsas av alla som utbildar sig inom sjukvård eftersom det är många scener från sjukhus och operationer. Det sistnämnda kan vara lite jobbigt att läsa eftersom det är väldigt detaljerade operationsbeskrivningar…  Ett citat som återkommer är ”vad är den viktigaste förstahjälpenbehandling som läkaren kan ge sin patient? Jo, tröstens ord.” Det är en fantastisk läsupplevelse, dock lite väl lång, 590 sidor. En spännande kultur, gripande människoöden och inspirerande huvudpersoner gör att man nästan får lust att göra en resa till Etiopien… Samtidigt så känns det ju som att man redan varit där!

3 kommentarer:

  1. Spännande! Alltid bra med nya boktips. Har du läst "Lila hibiskus", en anna bra bok som utspelar sig i Afrika, närmare bestämt Nigeria.

    Trevlig blogg!

    SvaraRadera
  2. Ja, den har jag läst! Tyckte också att den var bra men sorglig. / Kajsa

    SvaraRadera
  3. Där ser man! Jo, det är en spännande bok. Jag har väl hunnit drygt 200 sidor i den. Trots en resa till fjällen några dagar har Etiopien/Afrikas horn funnits där i oss. Som i gårdagens texter i kyrkoåret om att ta ansvar för den jord vi lever på/i. Dagens mil på grusväg som resulterade i en punktering och långt till en däckfirma. En man på landet räddade oss med att pumpa reservdäcket så vi klarade 7 mil till. Och nu for sonen vidare på kaffecermoni hos nyvunna etiopienvänner.

    SvaraRadera