söndag 29 september 2013

Vad är väl en bal på slottet? Nej, en bokmässa menar jag...

Vad är väl en bokmässa; högljudd, rörig, fullspäckad, bullrig, varm, trång, kändisspäckad, fot-och-ben-knäckande och ABSOLUT UNDERBAR! Och jag har varit där i år! Intrycken är många, inspiration har jag fått och just nu försöker jag bara sortera alla minnen och händelser och upplevelser! Här får ni se lite av allt som jag varit med om:

 
Finaste Fröken Retro hade en fin-fin monter för Erikshjälpen som de kallade Sveriges mest inaktuella bokhandel! Att se alla kreativa människors försök att skapa personliga montrar som ska locka till sig besökare, var väldigt roligt! Tänk vad mycket fantasi det finns...

Jag gick på flera seminarier där man kunde sjunka ned och vila sina trötta ben och lyssna på intressanta människor och författare som talade om viktiga saker, som t.ex. hur viktigt det är att man läser/sjunger för barn redan när de ligger i mammans mage, och aldrig slutar att läsa för dem... Många av seminarierna spelades in och kommer att kunna ses på UR play! Perfekt, då kan man ju se och höra även om man inte kunde vara är!

En magisk stund! Att få träffa Vibeke Olsson, höra henne berätta om Bricken och sågverksepoken, och sedan få prata med henne och tala om hur mycket jag tycker om den romanserien! Hon håller på med en del till efter Amerikauret och jag bad henne att inte sluta skriva om Bricken... LYCKA!

En spännande ungdomsbok som kan läsas av alla åldrar, En sekund i taget, handlar om vad som händer en ung flicka när en världsomspännande feber har tagit död på alla människor runt omkring henne. Hur klarar man den fysiska och psykiska krisen då? Verkligheten kan se ut så här i framtiden, om de farliga virus vi hör talas om sprids utan att någon bot finns. Skrämmande men bra skildrat!

Ett seminarium till om olika sätt att stimulera till läsning, varför inte klä på en strumpa och mössa på en gurka när man sjunger/läser om Här dansar Herr Gurka... Det ska vara lustfyllt att läsa även när man är liten!

Författare berättade om olika sätt som man kan använda för att få barn att läsa! Vi vuxna är viktiga förebilder, speciellt pappor borde läsa mer inför sina barn så att de ser att även vuxna har glädje av böcker!

Och! Som grädde på moset: Tomas Tengby och Ernst K.! Vilken LYCKA! Att få höra och se dem samtala och laga mat tillsammans! Två synnerligen trevliga herrar!

Man inbillar sig att man ska kunna ta det systematiskt: avverka alla montrar på ett väl planerat sätt, men innan det gått någon timme är man helt förvirrad och upptäcker att man gått i cirkel och har ingen koll alls! Några tips om du tänker åka till Bokmässan någon gång: titta på kartan över mässgolv och seminarielokaler innan du kommer dit, skaffa en inre kompass, om du ser något som du vill köpa - köp direkt och tro inte att du ska hitta tillbaka "sen" för att köpa, ha en flaska vatten i handen och glöm inte att dricka en klunk då och då och en påse med russin, hackad choklad & mandel typ fjällvandringsnödproviant är ett utmärkt hjälpmedel när blodsockret sjunker och man har flera timmar kvar att avverka! Att vandra omkring ensam är också att föredra eftersom man har olika uppfattningar om vilka montrar som man vill stanna till vid. Att sedan göra ett eget Mässprogram på mässans hemsida, där man noga väljer ut de seminarier man vill gå på, är ett utmärkt hjälpmedel för att inte missa godbitarna! Och till sist måste man inse att man inte hinner se och göra allt! Men man ska njuta av det man hinner göra...

Att bo på hotell med gångavstånd från Mässan är också bra! Då kan man kila upp på hotellrummet och lasta av alla böcker och broschyrer som man av någon anledning plockat på sig, använda toaletten, fräscha upp sig, ev. vila 5 minuter på sängen (obs! inte somna!). I mitt hotellrum hängde en pampig kristallkrona i taket och spred lite glamour över det hela...

Utsikt från fönstret hade jag också! Här skulle det passa bra att bo även om man ska på konsert på Scandinavium eller roa sig på Liseberg! Perfekt Läge! Hotell Onyxen!

Man kan ju inte besöka Göteborg utan att även ta en tur på stan! Så några timmar hann jag vandra runt, känna atmosfären, höra surret av den härliga göteborgskan, shoppa lite, bl.a. gott té, och besöka min favoritbutik i Göteborg Balders Hage.

Ja, som ni förstår så har jag haft en härlig vistelse i Göteborg! Fantastisk bokmässa, 100 000 besökare visar att vi är många som gillar böcker, sol, spårvagnsfärd, upplevelser... Det finns bara ett problem: allt ligger ju så avsides från Norrbotten så man måste resa så länge med taxi, flyg, flyg, flygbuss och sedan alltihopa igen. DET är väldigt tröttsamt! Så nu ska jag bara vila och njuta av sköna minnen...
Har du varit till Bokmässan någon gång? Eller besökt Göteborg? Eller skulle du vilja...?

8 kommentarer:

 1. Göteborg ligger inte lågt bort - men av någon förunderlig anledning så gjorde jag inte slag i saken och tog en ledig dag för att åka till mässan - vilket jag ångrar. Nästa år kan inget stoppa mig!! ... speciellt inte efter att ha läst om allt underbart du upplevt. Och det där med hotell är ingen dum ide, inte ens för oss som bor närmre än vad du gör ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Åk! Nästa år är temat Brasilien, då kan det bli lite samba-takter också ;)

   Radera
 2. Hahahaha, klart att ERNST är där också! Du träffade inte Skifs också? Hashtag - alla goda ting är tre ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle jag vara det tredje då? ;)

   Radera
 3. Tack för glimtarna från bokmässan och Göteborg! Från en som gärna varit med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi blir "glada pensionärer" och om Mässan finns kvar då, då kan vi resa dit tillsammans! Nå´t att se fram emot!

   Radera
 4. Låter som att det varit en bra helg! Det finns mycket inspiration på mässan. Ibland nästan för mycket..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inspirationen... ja, man får nu ta en sak i taget så kanske kreativiteten räcker längre! ;)

   Radera