fredag 10 maj 2013

Vedskolan

Varsågoda! Här kommer en liten vedskola för nybörjare: först måste man ge sig ut i skogen och fälla en massa träd samt kvista dem och sedan se till att de blir hemkörda till gården. Om man inte har egen skog kan man också köpa av någon som har.
Första momentet blir att kapa veden i lämpliga längder. Förslagsvis lagom stora för att rymmas i vedpannan...
Sedan ska tjocka vedklampar klyvas till lämplig tjocklek. Ibland får man klyva flera gånger innan de är lagom smala.
Med hjälp av ett transportband kan man sedan med de färdigkluvna bitarna...
... bygga ett högt, fint torn där veden sedan får ligga och torka, innan den sedan ska transporteras in i vedladan med samma transportband. Har man ingen lada så får man istället stapla veden i prydliga vedstaplar. Obs! Jobbigt för ryggen! Om man kan värva några starka, trevliga människor som vill hjälpa till så underlättas hela proceduren och maj månad blir inte bara ved, ved, ved... Frågor på detta?

4 kommentarer:

 1. Måste veden klyvas (i vårt fall måste man för det mesta det för att få in den i vedspisen, men annars)? Hur länge ska den ligga i en stor "torkhög"? Vad händer om det regnar på den? Bra med egen ved när vintern och kylan kommer igen, men det vill man inte riktigt tänka på i maj!?! Just nu är det paradisvackert i Skåne. ALLT blommar på samma gång (lite norrlandseffekt över det i år). Blev lite överväldigande att vara borta 5 dagar och komma hem till ett blommande överflöd. Borta bra, men hemma bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man klyver för att veden ska torka bättre och snabbare. Nävret måste spräckas så att luften kommer åt träet som ska torka.(Förr använde man ju näver som taktäckning eftersom det är helt tätt!)Här ligger den i högen cirka 1-1½ månad innan den ska in i ladan. Ladan är byggd så veden kan torka även där. Om man inte har en lada så ska den torka så länge som möjligt. Egentligen ett år för att ge bästa effekt vid eldning. Regn gör inget, utom om det regnar massor just när man tänkt köra in den... då kan det vara bra att kanske täcka toppen med en presenning.
   Här är det minsann ingen vårvärme och ingen blomsterprakt. Känns lite som oktober...
   Välkommen hem förresten! Var det möjligen sommar i Rom?

   Radera
  2. Ja, det var sommar i Rom (åtminstone om man tänker "Svensk sommar"). Lite regn, lite moln, lite solsken. Lagom varmt för att turista! 20-25 grader. I Skåne är det så där underbart så man blir helt bedövad. ALLT blommar nu. Även häggen har slagit ut de senaste dagarna. Då vet du... Bra tid att besöka Skåne!!! Man ska helst inte åka iväg härifrån denna tid.

   Radera
  3. När det blommat färdigt i Skåne kan man kanske åka norrut och få en blomning till! :-)

   Radera