onsdag 8 maj 2013

Känner du Ove?

Nu har jag äntligen lärt känna Ove! Mannen som varit populär så länge, men som jag inte fått tag på förrän nu! Jag talar förstås om Fredrik Backmans roman En man som heter Ove. Jag har upptäckt att jag ofta läser böcker med kvinnor som huvudperson. Kanske inte så konstigt, man söker ofta något att känna igen sig i. Men detta är en roman med en 59-årig man i huvudrollen. Han kör Saab, bor i radhus, är kvarterets ordningsman som ser till att alla ordningsföreskrifter följs och uppfattas av många som en sur, trist och besvärlig gubbe. En dag råkar några nyinflyttade grannar förstöra hans brevlåda, när de ska försöka backa in sitt släp... Detta blir upptakten till en otrolig händelsekarusell, som Ove aldrig kunnat förutse. Romanen växlar med att skildra det som händer nu med glimtar från Oves uppväxt. Allt ger en bild av varför han är som han är. Han är en man som gör istället för att prata. Han är den som kan allt, från att backa med släp till att laga trasiga motorer, men han kan också vara långsint och principfast och han hatar alla vitskjorteklädda byråkrater.
Det är någonting med denna bok som gör att jag smälter. I första kapitlet undrar jag misstänksamt vad det ska bli av detta, i slutet av boken inser jag att jag både skrattat och gråtit under läsningen.
Detta är en bok för både män och kvinnor. Det blir en hyllning till den generation som alltid gjort sin plikt och tagit sitt ansvar, men kanske inte kunnat visa och prata om sina känslor, utan istället byggt en bokhylla eller lagat ett staket... Läs den! Sprid den! Och kanske man skulle byta från Volvo till Saab?!?  5 burkar.

En man som heter Ove
Bild från Adlibris

3 kommentarer:

 1. Kom in här på omvägar och fann din kommentar om min absoluta favoritbok just nu (det kommer ju en ny Backman-bok i höst). Visst är den alldeles makalöst fantastiskt bra! Log och grät om och i vartannat.
  C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så kul att någon mer har upptäckt, läst och fallit för Ove!! :-)

   Radera
 2. Ja, Ove drog jag mig för att bekanta mig med. Men nu när jag har gjort det så har han en plats i mitt hjärta! :)
  Spanar runt bland "dina böcker" och finner tips! Tack!

  SvaraRadera