torsdag 8 november 2012

John, Jamie och Jellicoe road...

Johanna Lindbäck är en författare som verkligen kan skriva för ungdom! Som om jag frågat handlar om den där hösten när John börjar nian och allt det viktiga i livet förändras. Bästa kompisen får en flickvän, som tidigare har varit Johns kompis och föräldrarna bestämmer sig för att ta en paus! Hur lång får en paus vara? Fotbollen känns trist, mamma är ledsen och inget är som det ska vara. John cyklar runt i Luleå och vet inte hur det ska bli med någonting alls. Och allt detta på ett språk som känns helt rätt och äkta! 5 burkar.

Jellicoe road av Melina Marchetta är en ungdomsbok som har varit omtalad under en längre tid. Den börjar så sorgligt med en trafikolycka på just denna Jellicoe road, där flera barn blir föräldralösa. Sedan fortsätter historien 22 år senare på en typ av internatskola. Boken har ett svårt intro vilket gör att jag hade lite svårt att komma in i den, men sedan tar den sig. Egentligen så tror jag att den är mer en vuxenroman än en ungdomsbok... Den handlar om livet, om sorg, kärlek och framförallt om vänskap. Det är en bok som kanske skulle må bra av att läsas om efter ett tag... 4 burkar.

Min syster är i tusen bitar av Annabel Pitcher utspelar sig i England och handlar om Jamie som lever i skuggan av sin döda storasyster Rose. Hon dödades i en terrorattack i London för flera år sedan, men föräldrarna kan inte gå vidare i livet. Pga detta glömmer de att Jamie och hans andra storasyster Jasmine också behöver dem. Mamman lämnar familjen och pappan flyttar med barnen till ett mindre ställe för att försöka starta ett nytt liv. Pappan hatar alla muslimer eftersom de var ansvariga för Rose´s död. Men den enda som vill bli vän med Jamie på den nya skolan, är just muslim... Boken rymmer mycket: sorg, vänskap, kärlek, fördomar, kulturkrockar. En gripande historia som passar alla åldrar! 4 ½ burkar.  
Som om jag frågat Jellicoe road

Min syster är i tusen bitar Bilder från Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar