tisdag 9 oktober 2012

Sommarens böcker 5

Det verkar inte som att jag hinner skriva om alla böcker som jag läst under sommaren... Nu måste jag ta tag i detta problem innan det blir vinter, så nu presenterar jag här en kort resumé av några romaner:

Antti, Gerda: Adamsons: Nora, som bor på äldreboendet Gullvivan, sitter vid sitt fönster och tänker och filosoferar om allt som hänt ända sedan Eva och Adams tid. Hon ser även på det som sker i världen just nu och funderar över liv och död. Nora är en livsklok kvinna som inte alltid tänker snälla tankar men som med skarpa ögon ser på både sitt eget och andras liv. Det blir en fantastisk kvinno- och samtidsskildring. En roman för alla som har gamla anhöriga, för alla som jobbar med gamla och för alla som förstått att vi alla kan bli gamla en dag... Boken är lite svår att komma in i pga att språket är så kompakt. Men när man plötsligt är inne i Noras sätt att berätta är man fast! Boken får 5 burkar.

Fredriksson, Anna: Lyckostigen. Detta är författarens andra roman efter Sommarhuset. Den handlar om Johanna, som lever ensam tillsammans med sina tonårsdöttrar och inte har det så lätt ekonomiskt, hennes exman Kalle och hans nya liv där pengar inte saknas alls och om Fanny, Kalles nya flickvän, som blir osäker på hela situationen pga andras åsikter. En nutidsskildring, ett relationsdrama, olika tonårsproblem och frågan om vad som egentligen är lycka. Kan pengar ge lycka? Boken får 3½ burk..

Simonson, Helen: Major Pettigrews sista chans. En roman om den pensionerade majoren som lever ett inrutat änkemansliv tills han en dag lär känna Mrs Ali, inflyttad från Pakistan och ägare av samhällets lilla butik. Det är en historia om kulturkrockar, familjefejder och skillnader mellan rika och fattiga. Det blir dessutom lite Romeo-och-Julia-historia också, om kärlek på äldre dar. En småtrevlig berättelse som är lätt att läsa. Boken får 3½ burk.

Sundström, Josefine: Boel och Oscar. Detta är en roman om ett par nyblivna grannar i ett gammalt fint hyreshus i Stockholm. Båda bär på sorgliga minnen och lever ensamma, men pga olika omständigheter så korsas deras vägar och en oväntad vänskap uppstår. Oscar är 90 och Boel 30.  Oscar sörjer ett barn och att hans hustru håller på att bli dement. Boel känner sig sviken i kärlek och har dåligt självförtroende. Boken får 4 burkar.


Adamsons                      Lyckostigen

Major Pettigrews sista chans                                   Boel och Oscar
Bilder från Adlibris  

För övrigt så har det regnat så mycket här i norr, att vissa vägar har översvämmats av vattenmassorna. E4:an kring Byske har varit avstängd pga vatten. Och när jag åkte till jobbet imorse så fick jag köra genom ett område som var översvämmat... kändes lite otäckt! Nu får det sluta regna tycker jag. Och fåren står under en gran och blänger surt. Tänk själva: blöt ull...

5 kommentarer:

 1. Är det INGEN som läst någon av dessa böcker och har någon åsikt???

  SvaraRadera
 2. Nej, inte jag i alla fall och nu hinner jag inte med alla boktips. Det är många som låter lockande, men det står en del i bokhyllan också som väntar på sin tur.

  SvaraRadera
 3. Alla de där böckerna verkar vara bra. Gerda Antti är ju alldeles säkert bra. Hon gillar jag. Nu har jag dock börjat med Kerstin Ekmans senaste och den verkar också lovande.
  Vintern är ju LÅÅNG så det finns säkert tid för många lästimmar. Nu i och med ena sonens avflytt har den andra och jag satt igång en rejäl flyttorgie och hittar då många böcker som borde läsas.../stickerskan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk vad man plötsligt får energi att flytta runt en massa och ändra på saker när ungarna flyttar ut! :-)

   Radera
 4. Har inte läst någon, men blir sugen på att läsa Majoren samt Boel & Oskar. Trots att dne förstnämnda bara fick 3,5 burk! Det är bra ibland med en snäll bok.

  SvaraRadera