fredag 26 oktober 2012

5 deckartips

"Om du inte föder en son, kanske vi dödar dig. Om inte din familj betalar hemgiften, kanske vi dödar dig så vår son kan gifta sig med en annan bättre kvinna." Karin Alfredson har skrivit flera deckare som handlar om kvinnors situation i olika delar av världen. Den sjätte gudinnan är ännu en av dessa tankeväckande böcker. Denna gång handlar det om Indien. Kali och Amrita är två av de utsatta kvinnor som den svenska läkaren Ellen Elg träffar under sitt FN-uppdrag där. Ellen samarbetar med Madhu, en advokat med mänskliga rättigheter som specialitet. I romanen får man följa olika kvinnor som har farit illa i det hårda indiska samhället. Författaren har insett att det är deckare som läses i Sverige och därför packar hon in sitt viktiga budskap i en spännande förpackning. Men det är det viktiga innehållet som stannar kvar efter läsningen. Alla böcker i serien om Ellen Elg får 5 burkar.

Belinda Bauer har skrivit en deckartrilogi som börjar med Mörk jord, fortsätter med Skuggsida och avslutas med Ni älskar dem inte. Alla tre utspelar sig i ett mindre samhälle vid en stor hed någonstans i England. En av huvudfigurerna är polisen Jonas Holly. I den första är det en pojke som försöker lösa mysteriet med sin försvunne morbror, i den andra sker flera oförklarliga mord och polisen måste ta in hjälp utifrån och i den tredje kidnappas barn ur bilar och samtidigt lämnas en lapp med texten Ni älskar dem inte . Skräcken sprider sig bland alla barnfamiljer och polisen söker förgäves överallt. Var är barnen! Miljön känns väldigt engelsk, åtminstone som den bild man fått av otaliga TV-serier och filmer genom åren. Flera personer finns med i alla böckerna och binder ihop berättelsen så att det på något sätt känns som en enda roman. Författaren har trollat fram en riktig kuslig historia som säkert kommer att bli film så småningom. Den har just de ingredienserna: mystisk hed, dimma, tédrickande typer, nyfikna grannar och ett och annat dödsfall. Det enda jag är ganska säker på är att det inte blir några fler böcker i denna serie... Böckerna får 4 burkar.

Ingrid Hedström har skrivit en serie som utspelar sig i den fiktiva staden Villette. Den senaste heter Rekviem i Villette. Även i denna är det undersökningsdomaren Martine Poirot som är en av huvudpersonerna. Här handlar det om en adopterad flicka som vill ta reda på vilka som var hennes riktiga föräldrar. Detta sätter igång en massa händelser som alla verkar ha att göra med något som hände i Bryssel 1983. Men det finns någon som inte vill att sanningen ska komma fram... 4 burkar.


Ni älskar dem inte Mörk jord SkuggsidaDen sjätte gudinnan                               Rekviem i Villette      Bilder från Adlibris

4 kommentarer:

 1. Hur ska jag hinna läsa allt??? Har just avslutat "Grande finale i skojarbranschen" av Kerstin Ekman. Mycket bra förstås.
  Karin Alfredssons böcker skulle alla läsa! De är SÅ viktiga!/stickerskan

  SvaraRadera
 2. Inga deckare för mig. Eftersom vårt hus liknar husen i "Midsummer", så kanske ni förstår mig.... Vill kunna sova gott på natten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan läsa Alfredssons böcker helt utan rädsla! De handlar om kvinnors liv i olika delar av världen, inga farliga typer smyger runt ditt hus!

   Radera