Vad gör man när man hittar påsar med rensade lingon i frysen? Ja, man kan ju koka sylt förstås men det finns ju andra användningsområden. Det är egentligen fel årstid nu, för detta brukar jag baka till jul. Men de går nog åt i alla fall tror jag... Vet inte hur det blir med bär i år. Eftersom det varit så varmt länge kanske alla lingon, blåbär och hjortron torkat bort. Vinbärsbuskarna är i alla fall fulla med bär som snart ska plockas!
Lingonrutor: Smält 200 g smör. Vispa 4 ägg och 3½ dl strösocker pösigt. Rör ned smöret.
Blanda 5½ dl vetemjöl med 3 tsk bakpulver, 3 tsk kanel, 2 tsk ingefära, 1½ tsk kryddnejlikor, 1½ tsk kardemumma. Sikta ned det i smeten.
Tillsätt 1 dl filmjölk och rör så allt blandas.
Häll smeten i en långpanna 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Blanda 5 dl lingon (färska eller frysta) med 1 dl strösocker. Fördela dem över kakan.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i c:a 20 minuter.
Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspapperet och skär i rutor när den svalnat.
Kan även serveras som liten bakelse om man bjuder grädde eller creme fraiche till.
Mmm... god inte bara till jul utan även i juli!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar