fredag 15 juli 2011

Inte ett moln...På sommaren läses det mer böcker än någonsin i Sverige. Alla ska ligga på stranden med en bra bok... Några förslag på vad man kan läsa kommer här: Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson, en fantastisk bok som utspelar sig under andra världskriget. Man får veta hur det var att vara en "vanlig tysk kvinna" under kriget och följa hennes liv från ung flicka till åldrande kvinna. Författaren lyckas med att beskriva tiden, miljön och kriget så man känner det som om man är där, just då. Hon kopplar dessutom ihop allt med hur det ser ut i Sverige idag, med nya hot mot demokrati och fred. En angelägen bok!

En annan bok som är läsvärd är Niceville av Kathryne Stockett. Den utspelar sig i den amerikanska södern på 60-talet och handlar om förhållandet mellan svarta och vita. Tre kvinnor, varav en är vit, är huvudpersoner och de skriver tillsammans en bok om hur de svarta hembiträdena har det i de vita familjerna. I hemlighet förstås, eftersom de egentligen inte får umgås. Romanen avslöjar den rasism som finns och hur det ser ut bakom fasaderna hos de "fina, rika familjerna".

En trilogi som man kan läsa om flera gånger är Elsie Johanssons serie om Nancy,  Glasfåglarna, Mosippan och Nancy . En berättelse om en kvinnas liv i Sverige från 30-talet och framåt. Man får både en tidsskildring av Sverige i snabb utveckling, andra världskrigets konsekvenser här och en miljöskildring som är så lysande att man hör knastret av eld när vedpinnarna läggs in i vedspisen på morgonen. Det är också en utvecklingsroman om en ung kvinna som vill "något mer" i sitt liv, som känner att det inte räcker att få det liv som hennes syster har med man och barn. När man läst den tredje delen önskar man att författaren hade fortsatt att skriva så man fått följa Nancy ännu längre i livet...

Deckare hör också till sommarläsningen. Donna Leons serie om brott i Venedig som löses av kommissarie Brunetti kan rekommenderas. Det finns många titlar... Man känner verkligen att man är i Italien, det är atmosfär, värme, mycket god mat, naturligtvis ett brott som ska lösas men också mycket om det Italienska samhällets problem med korruption etc. Man kan helt enkelt spara in en dyr semesterresa genom att läsa böckerna hemma i hängmattan istället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar