söndag 12 oktober 2014

Miniboktips 5

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt. En debutant som skriver som om hon skrivit förr! Den handlar om en tonåring, June, som mister sin morbror i aids. Tiden är 1980-talet och skräcken för sjukdomen är stor. June hade ett mycket speciellt förhållande med sin morbror, konstnären, och hon saknar honom oerhört mycket. Familjen vill inte prata om det som hänt och June och hennes syster tappar allt mer kontakten med varandra. När June träffar en man, Todd, som också sörjer morbrodern, får hon veta mycket som ingen har berättat för henne förut. Sorg, kärlek, vänskap, syskonskap...Passar även väldigt bra för ungdomar. 4 burkar. 


Avblattefieringsprocessen av Zulmir Belcevic. Alen är född i Sverige men hans pappa flydde från Jugoslavien för länge sedan. Alen känner sig som svensk, han har ju bott här hela sitt liv, talar svenska och är uppfödd på allt som finns i det svenska samhället. Men när det främlingsfientliga Partiet har fått makten, bestäms det att man måste göra om invandrarungdomar så de ska bli "riktiga svenskar". Alen får lämna skolan för att jobba hos en pensionär, där han ska få lära sig hur man gör i Sverige. När inte det räcker så kan man skickas på läger, där man med mer brutala metoder ska lära sig samma sak. Så här efter höstens val känns det som om denna bok skulle kunna utspelas var som helst i Sverige just nu. Huvva! Angelägen och samtidigt skriven med glimt i ögat, så man ser hur absolut galet allt detta är! 4 burkar.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Månadens största läsupplevelse. När Miriam ska fira sin 85-årsdag, förvånar hon sin familj med att säga "jag heter inte Miriam". De börjar undra om hon håller på att bli förvirrad, men sanningen är något helt annat. I samtal med en ung släkting kommer äntligen Miriams hela livshistoria fram. Hur hon som ung romsk flicka, råkade byta identitet med en ung judisk flicka på väg till koncentrationslägret Ravensbruck och hur detta förmodligen räddade hennes liv. Men som samtidigt tvingat henne att leva ett helt annat liv. En stark berättelse, med många smärtsamma läsupplevelser, men en viktig sådan. Andra världskrigets fasor får inte glömmas. Vi måste se till att det inte händer igen. 6 burkar.

Om du har läst någon av dessa, skriv gärna vad du tyckte om den!

3 kommentarer:

 1. Tyvärr inte läst någon av dem. Tror du kan titulera dig "bokoman" också ; ). Tog själv med mig Maria Gustavsdotters, "Fem pärlor till Jungfruns krona" på resa. Har kommit till sidan 20.... Brukar gilla den här stilen, men den är lite för seg... Inget som fångade inledningsvis. Jämför med andra liknande historiska romaner, som jag brukar älska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den spännande resan tror jag ingen bok skulle kunna få dig intresserad och koncentrerad! ; ) Ge den en chans till, njut av språket, miljöskildringen, kvinnoskildringen och tidsandan!

   Radera
 2. Ja, du har rätt. Jag ska inte ge upp den än. Har dessutom köpt alla tre delarna redan (på secondhand), så jag ska allt göra ett försök till.

  SvaraRadera