söndag 28 september 2014

Miniboktips 4

Fyren mellan haven av M.L.Stedman. Det är strax efter första världskriget och ett ungt par anställs för att sköta en fyrplats långt ute på havet. De lever helt isolerade där och får bara besök några gånger per år. En dag hittar de en båt som drivit i land och i den ligger ett nyfött barn. Kvinnan har haft flera missfall och vill att de behåller barnet och låtsas att det är deras eget. Mannen tvekar, han tänker att någonstans finns föräldrar som söker och sörjer. Men till slut går han med på det och man får följa deras liv på ön. En roman om rätt och fel, längtan och sorg och om hur allt man gör får konsekvenser för någon. 3½ burkar. 

Mina drömmars land av Manne Fagerlind. En skildring av Sverige idag där man får följa tre personer. Joseph som har kommit hit från Uganda, en papperslös flykting som hoppas på en bättre framtid. Henrik, som driver ett framgångsrikt IT-företag och just nu arbetar med ett ansiktsskannings-program för att avslöja illegala invandrare. Lotta, som är kläddesignern som inte gjort det stora genombrottet än och är gift med Henrik. Hon söker en mening med livet, och kanske det är att hjälpa papperslösa flyktingar. Laddat för konflikter med andra ord...En bra skildring av hur våra fördomar kan vara hinder för utveckling och förståelse.  4 burkar.Dandy av Jan Guillou. Andra delen av romanserien Det stora århundradet.

Mellan rött och svart . Tredje delen... Ja här får man fortsätta att följa de tre fiskarbröderna från Norge. Deras liv utvecklas på olika sätt i olika delar av världen. Det går dem väl, både i karriären och med kärleken. I Dandy får man följa Sverre och hans liv i England, bland konstnärer, suffragetter och ungdomar som ser att det finns andra sätt att leva. Mellan rött och svart utspelar sig innan andra världskrigets utbrott och man får en obehaglig föraning om vad som är på väg att ske i Tyskland. Men också hur naiva alla var som trodde att "det kommer aldrig att bli krig igen". Samtidigt som man får följa de tre bröderna så väver författaren in en mängd händelser, som gör att man får en lektion i 1900-talets historia på köpet. Och lättläst är det, trots detta! 4 burkar.Har du läst någon av dessa kan du väl lämna en kommentar om vad du tyckte!

1 kommentar:

  1. Den första ligger som en vill-läsa-bok inne hos adlibris - den andra hade jag inte hört talas om, så tack för tipset :)
    Jan G ... hoppar jag över :) Har inte läst något av honom och känner att jag klarar mig så bra ändå ;)
    Önskar dig en fin söndag!

    SvaraRadera