fredag 28 februari 2014

Läst och läst och läst...

OK! Jag skulle ju börja ett nytt liv och genast skriva ned mina tankar om en utläst bok. Men ack vad det löftet bröts! Så nu har jag en trave böcker som jag läst och redan nästan glömt vad de handlade om och vad jag tyckte om dom...
Men eftersom jag ändå vill ha lite koll på vad jag läst, så kommer här en kort presentation av den senaste tidens läsning:
Musselstranden av Marie Hermanson.
Det är en familjehistoria om ett adopterat barn som är väldigt speciellt. Hon talar inte, och släpper ingen inpå sig men verkar ändå ha koll på vad som sker omkring henne. En dag försvinner hon spårlöst och hela familjen hamnar i kris. En grannflicka som bott tillfälligt i familjen återvänder som vuxen till platsen, för att minnas hur det var. Hon har alltid drömt om att få tillhöra denna familj som alltid verkade så fantastisk på alla sätt. Som läsare får vi också följa en annan ung kvinna som känner sig väldigt utanför. Historierna knyts ihop... 2 burkar.

Och sen Paulette av Barbara Constantine.
En äldre man som bor ensam i sitt hus sedan hans son med familj flyttat, startar, utan att egentligen veta hur det gått till, ett kollektiv med en massa olika människor som av olika anledningar behöver en bostad. Det är en varm skildring av dessa udda personer, som alla har en egen historia i bagaget. En må-bra-bok om att vänskap och vänlighet kan leda långt. Skulle kunna bli en mysig fransk film. 3 burkar.

Brev till en bokhandel av Helene Hanff.
Detta är en brevroman som börjar 1949 då författaren skickar sitt första brev till en bokhandel i England. Hon vill beställa en massa gamla böcker som är svåra att få tag på. Det blir inledningen till en mångårig brevväxling mellan henne och bokhandlaren Frank Doel. Helene är förtjust i allt som rör England och drömmer om att få besöka London och se alla platser som hon läst om. Eftersom det är efterkrigstid och England har ransoneringar på det mesta skickar hon även mat till dem, vilket uppskattas stort. Breven gör att verklig vänskap uppstår och man läser med nöje alla brev som sänds till och från USA. Det är verkligen skilda världar. Boken har även filmats! 4 burkar.Fortsättning följer! ;)

1 kommentar:

  1. Undrar om inte den franska boken, faktiskt redan finns som film. Den låter misstänkt bekant och i så fall var den riktigt bra!

    SvaraRadera