onsdag 27 augusti 2014

Miniboktips 3

Homecoming queen av Moa Herngren. My åker till USA som utbytesstudent ett år och hamnar hos ett par som är väldigt strängt konservativa. Hon kämpar för att vara någon annan än den hon egentligen är för att passa in. En skicklig bild av en fördomsfull miljö där dubbelmoralen frodas. 4 burkar.

Hjärta av jazz av Sara Lövestam. Steffi går i 9:an och Alvar bor på äldreboendet. Genom kärleken till musik, jazz och gitarrer uppstår en oväntad vänskap mellan dessa två. Man får läsa både hans livsberättelse från ett Sverige för länge sedan då man dansade på Nalen, och hennes kamp för att överleva bland mobbarna i nutid. Man nästan hör musiken när man vänder blad... Skulle bli en bra film! 5 burkar.

Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist. En deckare som utspelar sig bland människor med kopplingar till Svenska Akademin och nobelpriset. Är det så att det finns läckor bland ledamöterna som skvallrar i förtid om vem som ska få nobelpriset i litteratur? Vem tjänar på det? Och ska äntligen Joyce Carol Oates få priset?! Om man gillar deckare som inte är så farliga, kan detta vara något. En liten blandning av Maria Lang, Stieg Trenter och Donna Leon t.ex. Men inget oförglömligt... 3 burkar.
När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka. En skildring av hur det gick till när japaner i USA blev deporterade och internerade i USA, efter anfallet på Pearl Harbour 1942. Man får följa en familj där först fadern blir arresterad och där sedan modern och de två barnen skickas iväg, tillsammans med tusentals andra japaner. En gripande och skicklig berättelse som med många små detaljer lyckas skildra denna ganska okända del av andra världskriget. Jag skulle vilja kunna skriva som denna författare, inte ett ord för mycket, eller för lite. Ökensand, väntan, saknad, rädsla, hopplöshet...  5 burkar.

En mörderska bland oss av Hannah Kent. Historisk roman med verklighetsbakgrund. Island 1829, pigan Agnes förvaras på en gård i väntan på att
avrättningsdatum för henne ska bestämmas. Hon är dömd för medhjälp till mord på
sin husbonde Natan. Avsky och rädsla möter henne när hon anländer till gården. Hon ber att få tala med en ung präst i trakten och vid samtal med honom, och efterhand också med husets husmor, får man veta Agnes hela livshistoria. Vi är inte alltid den som människor tror att vi är, den som de ser utan att veta allt. En bra miljö- och tidsskildring gör detta till en läsupplevelse. 5 burkar. 

Har du läst någon av dessa? Vad tyckte du om den i så fall?

1 kommentar:

  1. Hjärta av jazz är verkligen bra. Rekommenderas till alla åldrar!

    SvaraRadera