torsdag 18 april 2013

Oväntat möte

Har ni sett filmen En oväntad vänskap? Om den mycket förmögne rörelsehindrade mannen som får en assistent som kommer från en helt annan värld, och där de trots alla olikheter finner varandra i just en oväntad vänskap.
Om ni sett den filmen och tyckte om den, så kommer ni också att gilla romanen Livet efter dig av Jojo Moyes. Romanen handlar om Will,  en ung, förmögen, mycket sportig och aktiv man som råkar ut för en olycka där han blir totalförlamad från halsen och nedåt. Familjen försöker hitta en assistent som kan hjälpa honom att återfå livslusten, eftersom han inte vill leva längre. En ung tjej, Lou, som bor hemma hos sina föräldrar och just blivit av med sitt caféjobb, får en provtjänstgöring på sex månader. Eftersom familjen har det svårt ekonomiskt känner hon sig tvingad att ta jobbet, trots att hon aldrig har arbetat med den sortens arbete förut och undrar hur hon ska klara av det. De är ett mycket omaka par och i början går det inte alls så bra. Will förvånas över att Lou inte har gjort så mycket i sitt liv, inte rest eller varit med om olika saker. Han vill att hon ska tag i sitt liv och göra något av det. Lou bestämmer sig för att försöka hitta aktiviteter som man kan göra trots hans rörelsehinder.  Lous pojkvän tycker att hon tillbringar alldeles för mycket tid hos Will och det blir problem i deras förhållande. Detta är en berättelse som fångar en pga huvudpersonerna. De blir riktiga människor och ingenting blir lätt eller enkelt. De har en humoristisk jargong och man märker hur Lou förändrar sitt synsätt. Man lider med Will i hans frustration över sin hjälplöshet och man känner med Lou som försöker övervinna sina rädslor. Att man dessutom blir så tacksam över att man fortfarande kan klara sig själv här i livet, det är en insikt som kan vara värd att ta vara på. Man vet inget om morgondagen. 5 burkar. Och detta skulle också kunna bli en sevärd film!
En tanke som slår mig, både när det gäller filmen En oväntad vänskap och denna roman, är att det handlar om väldigt förmögna människor. De kan pga sina pengar göra mycket, som en helt vanlig medel-Svensson aldrig skulle ha råd med. Hur skulle det vara om personerna var sjukskrivna eller förtidspensionerade med låg pension? Vi får vänta och se om det kommer en film eller en roman med det upplägget...


Livet efter dig 
Bild från Adlibris 

2 kommentarer:

  1. Åh vad bra den är! Men vad tyckte du om slutet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade inte slutet. Definitivt bättre slut i filmen En oväntad vänskap...

      Radera