torsdag 21 mars 2013

Tragedi anno 1880

Klara är hemmadotter på en gård i Västerbotten på 1880-talet. Hennes bror har gift sig med en fattig flicka, så nu är det Klara som måste gifta sig rikt för att gården ska säkras för framtiden. Men kärleken lyder inte människors påbud, så när hon träffar soldaten Lars vill hon istället få en framtid med honom. Men hennes föräldrar säger definitivt nej. De anser att han bara vill åt hennes pengar och förbjuder dem att mötas. Men deras kärlek är stor och de träffas i hemlighet tills Klara förstår att hon är gravid. Trots detta får de inte gifta sig utan Klara göms undan och föder ett barn i hemlighet som enligt modern är dödfött. Detta blir början på en stor tragedi. Författaren Anita Salomonsson har i romanen I enslighet framfödt hittat ett verkligt fall i historien och omvandlat det till en roman. Det blir en gripande berättelse och åter ett stycke kvinnohistoria. Tänk att det inte är så länge sedan döttrar behandlades som en sorts handelsvara i kampen för att behålla gårdar eller att utvidga marker. Författaren har ett mycket fint språk, som på ett perfekt sätt skildrar tidsepoken. Att man dessutom känner igen ortnamn som Lövånger, Kräkångersnoret och Bonnstan i Skellefteå, gör mycket för den speciella känslan i romanen. 5 burkar.

I enslighet framfödt
Bild från Adlibris

3 kommentarer:

  1. Oj, det lät sorgligt och tragiskt, men absolut en bok i min smak! Historiska romaner som ger det "extra". Vid min sida har jag boken "Familjen Medici, Det vackra folket i Florens", appropå historiska romaner. Jag hade hoppats lite mer av den. Än så länge bara 3 burkar.

    SvaraRadera
  2. och det värsta är att det händer fortfarande i Sverige anno 2013! Tänk bara på de unga flickor som kommer hit för att giftas bort med en lämplig man som hans och hennes föräldrar kommit överens om i deras hemland. Det kommer flickor födda på 1990-talet, som knappt kan läsa, hit enbart för att gifta sig, föda barn och .....ja vad mera? Hur ska de få ett "vettigt" liv som vi ser det? De kanske får det bra, men säkert tufft många gånger. Vi som själva har flickor i den åldern kan bara inte tänka oss ett sådant liv för våra döttrar och inte de heller! /stickerskan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stickerskan: du borde verkligen läsa "Vi kom över havet"...

      Radera